Hur allting började

Bandylaget Brobergs IF härstammar från kvarteret Broberg på öster i Söderhamn. Det började med ett gäng grabbar som spelade bandy vintertid och fotboll på sommaren. Man brukade samlas på Färsjöns is för spel med boll och klubba. Många gånger var det en stor uppoffring på många timmar att få isen spelbar. Det berättas om en gång när man plogade isen och en fiskare satt och pilkade bredvid planen att trycket från snömassorna gjorde att vatten forsade ut på isen och gjorde den obrukbar.

Klubben bildas

Brobergs första lag. Klicka för info >>

Leken på Färsjön började ungefär i januari 1919. Senare samma år bildades klubben Brobergs IF. Det var inte mycket till träning de första åren. Den träning man fick bestod av snöskottning av bandyplanen. Men skam den som ger sig var medlemmarnas motto. Framgångarna lät dröja på sig ganska länge. På den tiden var det Söderhamns IF som var det ledande laget i staden.

Bandy var under dom tidiga åren bara en del av verksamheten. Klubben hade dom mest skiftande grenar på sin repertoar. Nämnas kan tex fotboll, simning, vattenpolo, backhoppning, skidor och boxning.

Faxevallen

Kraven på bandyn ökade och man såg det oundvikligt att en landbana måste anläggas. I juli månad 1930 sattes arbetet igång med idrottsplatsen Faxevallen. Med frivilliga insatser schaktade man och skottade grus. Faxevallen var den stora vändningen för Broberg.

Framgångarna

1932 lyckades laget för första gången kvalificera sig till allsvenskan. Och man lyckades komma tvåa redan första året. Endast Västerås var bättre. Första allsvenska laget >>

Året därpå fick Broberg med sina första spelare i landslaget. Det var legenden Ingvar Wasberg samt Erik Fryklund och Gustav Ludvigsson. Om Ingvar Wasberg skulle kunna skrivas spaltmetrar. Han var verksam inom det mesta i sportväg.

På 40-talet hade klubben sin första storhetstid. Dåvarande stadsfullmäktiges ordförande Ernst Lindley tyckte att klubben skulle byta namn till Söderhamn istället för det gav stor PR till staden. Men klubben tyckte att staden skulle byta namn till Broberg istället! Någon skämttecknare ritade tom om stadsvapnets gevär till bandyklubbor.

Den 16 februari 1947 äntrade Brobergs IF ett soligt Stockholm stadion för sin första SM-final mot Västerås SK. Och naturligtvis vann man den med 4-2 efter 3-1 i halvtid. Publiken uppgick till 24 210. Tidningarna var lyriska över d et spel som Broberg spelade. Även Söderhamnarna var lyriska. När laget kom hem efter vinsten var halva stan och Söderhamns blåsorkester mottagningskommité vid centralstationen. Därmed var man första Hälsingelag att bli SVENSKA MÄSTARE! Efter detta har en rad SM-guld hämtats hem till Söderhamn på 60- och 70-talet. Många storheter har spelat i laget. Förrutom dom tidigare nämnda kan nämnas ”Dallas” Sedwall, P är Hedqvist, Leif Wasberg, Erik Flodberg, Jan-Erik Flink, Håkan Sundin m fl m fl m fl. Listan är lång.

© Copyright 2020. Broberg/Söderhamn Bandy -